“Geen wens is onmogelijk”
Sluijmer & Van Olst
“Geen wens is onmogelijk”
Sluijmer & Van Olst
“Geen wens is onmogelijk”
Sluijmer & Van Olst
“Geen wens is onmogelijk”
Sluijmer & Van Olst

Uitvaartkisten: Begraaf & crematiekisten

3 December, 2014 13:17

Bij het overlijden van een dierbare staat u voor veel keuzes, één daarvan is de keuze voor een uitvaartkist. De keuze voor een kist is vrij groot, er is een groot aanbod van kisten met verschillende materialen en in verschillende prijsklassen. Daarnaast moet u ook weten dat er een onderscheid zit in een begrafeniskist en een crematiekist. In dit blogbericht leest u alles wat u moeten weten over een uitvaartkist en hopelijk zal dit u helpen bij uw keuze.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten uitvaart. Bij de meeste leveranciers heeft u de keuze uit de volgende klassen:

  • Basis
  • Luxe
  • Eco
  • Exclusief

Elke klasse heeft ook zijn eigen prijs. De Basis & Eco uitvaartkisten zijn relatief goedkoop in vergelijk met de klassen Luxe & Exclusief. Een basis of eco uitvaartkist is zit in de prijsklasse 400-1000 euro, terwijl u met de klasse Luxe of Exclusief al snel op een paar duizend euro moet rekenen.

Kisten zijn bijna altijd van hout, bij wet is namelijk bepaald dat een kist niet van kunststof of metaal mag zijn. De grafkist moet namelijk kunnen branden in geval van een crematie en bij begraven het lichaam in staat stellen (binnen 10 jaar) te vergaan.

U kunt o.a. kiezen voor spaanplaat met printfolie, spaanplaat met een fineerlaag, massief hout of zelfs sloophout. Echter u kunt ook kiezen voor een kist van riet of van wilgentenen.

Onderscheid crematiekist & begrafeniskist

Voor een begrafenis wordt er meestal gekozen voor houten grafkist in tegenstelling tot een crematie. Bij een crematie wordt er meestal gekozen voor een spaanplaat/mdf crematiekist. Bij de verbranding van deze kisten komen namelijk minder schadelijke stoffen vrij waarmee rekening wordt gehouden met het milieu.

Persoonlijk

U kunt er ook voor kiezen om de kist extra persoonlijk te maken door deze bijvoorbeeld te beschilderen of een kleur te kiezen die past bij de overledene.

Hulp bij uw keuze

Mocht u ondersteuning willen bij het kiezen van een uitvaarkist dan kan Sluijmer & Van Olst Uitvaartverzorging u bijstaan. Door onze jarenlange ervaring bij het begeleiden van uitvaartdiensten kunnen wij adviseren over de uitvaartkist die past bij de uitvaart en de overledene. Neem contact met ons op.

 

< Hoe kiest u een geschikt grafmonument? Rouwadvertentie >

Uitvaartmuziek